header
 
Rollatorproblemen

Onderhoud van de rollator is erg belangrijk. Een goede en veilige rollator kan veel ongelukken voorkomen.

Veel voorkomende rollatorproblemen zijn:

Slechte remmen
Slecht werkende remmen zijn erg gevaarlijk en zorgen voor veel ongelukken met rollators. De remmen zijn in de meeste gevallen gemakkelijk te verstellen. De rollatorleverancier kan u daarbij helpen.

Pas op voor uitstekende remkabelsNaar buiten uitstekende remkabels
Wanneer remkabels teveel naar buiten staan, dan is het gevaar groot dat u ergens achter blijft haken. U kunt dan eerder komen te vallen. Met een simpel touwtje kunt u de remkabels aan elkaar vastbinden. Vraag eventueel advies aan de leverancier.

De rollator trekt naar een kant
Dat kan als oorzaak hebben dat het frame van de rollator iets verbogen is. In dat geval moet u contact opnemen met de leverancier van de rollator.

Loszittende handvatten
Wanneer de handvatten los zitten is dat erg gevaarlijk. De handvatten mogen ook niet gedraaid kunnen worden. U kunt het beste contact opnemen met de leverancier van de rollator. Zij kunnen de handvatten voor u vastzetten.

Rollator klapt plotseling in
Dit kan vooral gebeuren wanneer u een stoepje opgaat en de rollator niet goed vergrendeld is. Let er dus op dat de rollator altijd goed wordt vergrendeld na het uitgeklappen. Wanneer er geen vergrendeling op uw rollator zit, dan kan de leverancier deze erop monteren.

Wielen niet goed schoon
Voorkom dat haren zich ophopen rond de wielen. De wielen draaien dan minder goed. Regelmatig de haren (laten) weghalen.

Zachte bandenBij zulke afwijkingen kunt u niet verder rijden
Gelukkig komt dit niet veel meer voor. De meeste rollators hebben geen luchtbanden meer.Voor het oppompen van de luchtbanden kunt u meestal wel terecht bij een fietsenmaker.

Overige problemen
Er kunnen ook nog andere mankementen zijn aan uw rollator. Bij alle voorkomende problemen met uw rollator: Bel uw leverancier. Beter een keer te veel gebeld, dan door blijven lopen met een onveilige rollator. Een veilige rollator is van levensbelang en kan veel ongelukken voorkomen.

Het telefoonnummer van de rollatorleverancier staat vaak op de rollator. En anders kan uw zorgverzekeraar u meer informatie geven.